Limonády a zmrzliny
Určitě si pamatujete loňské léto. Proto jsem se rozhodla udělat samostatnou pasáž na rady, jak přežít letošní léto, které se blíží. Snad se necháte inspirovat.
Domácí okurková limonáda
1 litr sodovky (pokud nemáte, použijte vodu)
1 salátová okurka
šťáva z jednoho citronu
třtinový cukr
3 lístky máty
Oloupanou a nakrájenou okurku dáme do mixéru a rozmixujte. Sklenici naplníme do jedné čtvrtiny okurkovým pyré, přidáme mátu, třtinový cukr, šťávu z citronu a zalijeme ledově vychlazenou sodovkou či vodou. Pokud to bude málo studené můžeme přidat ještě led.
Americká limonáda
100 ml pomerančového džusu
100 ml sodovky
20 ml malinového sirupu
2 lžíce ovoce (mandarinky, jahody, ananas,...)
plátek pomeranče
4-5 kostek ledu
brčko
Do vysoké sklenice vhodíme 4-5 ks ledu. Po stěně opatrně nalijeme sirup. Přímo na led pozvolna nalijeme džus. Přilijeme minerální vodou. Vložíme kousky ovoce. Dozdobíme plátkem pomeranče a přidáme velkou lžíci s brčkem.
Poznámka:
Ovoce používáme zásadně tvrdé, ne rozměklé, a to jak pro vzhled tak i chuť.
Limonáda z černého bezu
10 litrů vody
250 ml vinného octa
8 květů černého bezu
1 kg cukru
Černý bez jemně opláchneme a smícháme s ostatními ingrediencemi. Naplníme do 2 pětilitrových lahví a necháme stát na teplém místě, 3 krát denně promícháme. Po týdnu limonádu přecedíme a nalijeme do lahví, které pečlivě zazátkujeme.
Poznámka:
Limonáda vydrží v chladu dlouho.
Domácí grapefruitová limonáda
6 grapefruitů
150 gramů třtinového cukru
500 ml horké vody
600 ml studené vody
2 citrony na dokončení
kostky ledu
Vymačkáme šťávu z grapefruitů a dáme ji do vysokého džbánu. Přidáme cukr a 250 ml horké vody, chvíli počkáme a pak přidáme dalších 250 ml horké vody. Zamícháme. Nakonec přilijeme 600 ml studené vody. Limonádu dáme odložit na noc do lednice. Druhý den můžeme podávat s plátkem citronu a ledem.
Levandulová limonáda
10 gramů sušené levandule
120 ml tekutého medu
250 ml horké vody
sodovka
citron
led
Ve 250 ml horké vody necháme vylouhovat levanduli. Po 30 minutám přidáme med a mícháme tak dlouho dokud se med nerozpustí. Poté sirup přeceďte a nařeďte v poměru 1:5 sodovkou.
Africká limonáda
100 ml sody
50 ml grapefruitového džusu
30 ml malinového sirupu
vanilková zmrzlina
šlehačka
brčko
Do vysoké sklenice nalijeme džus a sirup. Přidáme kopeček zmrzliny a opatrně zalijeme sodou. Nakonec ozdobíme šlehačkou, brčkem či lžící.
Limonáda z rebarbory a jahod
200 gramů rebarbory
2 lžíce medu nebo javorového sirupu
400 ml vody
kůra i šťáva z půlka citronu
400 gramů jahod
led
pár jahod na ozdobení
Umytou, očištěnou rebarboru nakrájíme na malé kousky, dáme do hrnce, přilijeme vodu a vaříme do změknutí. Necháme vychladnout a rozmixujeme s jahodami. Přidáme šťávu a kůru z citronu. Podáváme s ledem a jahodami.
Tip na domácí zmrzlinu
Základ je všude stejný, jen se mění ovoce a množství cukru, které přidáte.
500 gramů mraženého ovoce
cukr podle sladkosti ovoce
jedna zakysaná smetana ( kelímek)
trocha studeného mléka ( max 100 ml)
Ovoce, cukr a smetanu důkladně rozmixujeme. Poté přidáme malé množství mléka a mixujeme do hladkého krému asi 1 minutu.