Panna cotta
Ingredience:
3 listy želatiny
500 ml smetany
1 ks vanilkového lusku
120 ml mléka
60 gramů cukru
Postup:
Mísu naplníme vodou, přidáme želatinu a necháme ve vodě máčet.
Na pánev nalijeme mléko a přivedeme ho těsně k bodu varu. Nesmí se vařit. Pánev dáme pryč z ohně. Želatinu okapeme, promačkáme a vložíme do mléka.
Smetanu nalijeme do druhé pánve, přidáme cukr, podélně rozříznutý vanilkový lusk a směs přivedeme pomalu k varu za stálého míchání. Poté pánev odstavíme, vyjmeme vanilkový lusk a takto ochucenou smetanu vmícháme do mléčné směsi.
Hrnečky nebo kalíšky vypláchneme ledovou vodou, pečlivě okapeme a naplníme vytvořenou směsí na Panna Cottu.
Hotovou vanilkovou Panna Cottu dáme do lednice vychladit na několik hodin dokud neztuhne (přibližně 3-4h).
Vanilkovou Panna Cottu servírujeme vyklopením na talíř. Panna Cottu můžete polít ovocnou omáčkou, kterou připravíme mírným zahřátím jahodového džemu.